Ga bewust ANDERS KIJKEN

Ben jij een leidinggevende van een team of maak je deel uit van een managementteam en hebt de ambitie om samen de taak beter te gaan doen? In mijn ogen start jullie ontwikkeling door anders te gaan kijken naar teams en hun gedragingen.

Het start met bewustwording. Bewust een Andere Kijk op zaken krijgen, de gedragingen van je teams zien als de meest goede oplossing voor hoe de dynamiek nu is. Ik ben er namelijk van overtuigd dat bijna alle collega’s van jou hun bed uitstappen met de intentie om het goed te hebben met elkaar en het allerbeste resultaat voor elkaar te krijgen.

Het begint bij jou. Als jij zaken in een ander licht gaat zien, ga jij groeien. Als jij groeit, dan maak je andere gedragskeuzes met andere gedragsresultaten. Je team groeit dus met je mee. Leiders van teams, directies, MT’s: zij hebben goud in handen. Begin met ANDERS KIJKEN.

Hoe maf of gek teams soms ook doen, het is ergens een goede oplossing voor!

De meestgemaakte VALKUIL

De valkuil waar we allemaal in trappen, is dat we het gedrag dat mensen laten zien in een groep of team persoonlijk interpreteren. We koppelen het aan persoonlijke kenmerken als kwaliteiten of een persoonlijkheidstype. Doordat we denken dat gedrag persoonlijk is, stoppen we heel veel energie in het veranderen van individuen. We spreken mensen aan op hun gedrag, maken persoonlijkheidsprofielen aan en investeren in feedback trainingen en inspirerende opleidingen.

Iedereen is afhankelijk van elkaar

Iedereen in een organisatie is afhankelijk van elkaar om de gezamenlijke doelen en resultaten te halen.

En dat kunnen stuk voor stuk goede professionals zijn met uitstekende competenties en vaardigheden.

Als dat niet zo is: dan ga je die persoon coachen, training of scholing bieden.

Als je de samenwerking van het geheel wil verbeteren, dan moet je ook op groepsniveau interveniëren

De 2 vragen om je team te checken!

In de basis zeg ik: alle teams zijn gebaat bij het systeemgericht werken aan de teamontwikkeling! Zelfs goed functionerende teams. Je krijgt er namelijk autonome teams van met hoge betrokkenheid, veel werkplezier en grotere efficiëntie. Resultaten en doelen worden dus makkelijker gehaald, met meer rust in de tent. Waardoor mensen ook langer willen blijven.

Maar ik snap dat de to-do-list te lang kan zijn. Twijfel je? Vraag je dan af:

  • Hebben jullie het goed met elkaar?
  • Halen jullie samen de gestelde doelen?

Als 1 van de 2 vragen met een NEE wordt beantwoord, dan raad ik je aan om alle gestelde doelen even on hold te zetten. Alles wat je nu investeert in je team, is niet effectief. Start met de basis. Start met systeemgericht werken aan teamontwikkeling.

Het start bij het sturend kader: directie, MT, CEO’s etc

Voor mij start het systeemgericht werken bij het sturend kader van teams. In mijn ogen start het met hun vermogen om het geheel te overzien, te herkennen hoe zij zich in de dynamiek bewegen en zich realiseren dat ze impliciet en bewust heel veel invloed hebben om de teamontwikkelkracht te vergroten.

Alles start met Anders Kijken. Vraag anders het document 10 x ANDERS KIJKEN aan, dan kan je meteen starten.