Transactionele Analyse in teams

Ik gebruik de Transactionele Analyse (TA) als onderliggend concept bij het werken met teams en bij het coachen van leidinggevenden. Inzicht vanuit de TA leidt tot persoonlijke groei en persoonlijke verandering. Het geeft inzicht in je communicatief gedrag en hoe jij je gedraagt in de interactie.

Wat is Transactionele Analyse eigenlijk?

De Transactionele Analyse is een theorie over mensen, gedrag, interactie, communicatie en verandering. Het werd ontwikkeld in de jaren vijftig door de Canadese psychiater Eric Berne (1910-1070). Berne was van mening dat de psychologische begrippen voor iedereen toegankelijk moeten zijn.

Uitgangspunten van de TA

De theorie gaat uit van een patroon van denken, voelen en doen dat is ontstaan uit onbewuste besluiten die een persoon ooit in zijn leven nam, veelal als kind. Het kind in ons was altijd bezig om het gedrag te tonen om maar de meeste liefde en erkenning te krijgen. Dit gedrag leven we als volwassenen nog steeds uit maar is niet altijd passend in de dagelijkse realiteit. Wanneer men zich bewust wordt van dat patroon, kunnen nieuwe besluiten genomen worden in het denken en gedrag, passend bij de situatie in het hier en nu. In teams resulteert het in effectievere communicatie en samenwerking.

De Transactionele Analyse heeft modellen om communicatie te verhelderen en theorieën over de ontwikkeling van je persoonlijkheid om je gewoontes te snappen. De TA is onder meer bekend van het basisprincipe ‘Ik +/ jij +’, drama-driehoek, basisposities, Ego-toestanden, Spel en Script zijn bekende concepten die hun succes in teams hebben bewezen.

Waarom Transactionele Analyse inzetten in teams?

Juist doordat de theorie van de TA op een toegankelijke manier uitgelegd kan worden, is deze toepasbaar in teamsituaties. Teamleden kunnen reflecteren op de patronen die zij inzetten of deze herkennen bij de ander. Communicatie is een essentieel onderdeel binnen samenwerken. Daarbij hoort ook dat je jezelf kent en de ander de ruimte geeft jou te leren kennen. Door iedereen bekend te maken met de termen vanuit de TA theorie, biedt dit teams de ‘taal’ en daarmee de mogelijkheid om het gesprek met elkaar aan te gaan en zo tot meer begrip te komen. Met je TA leer je anders kijken, naar jezelf en de ander.

Ik kan je er nog veel meer over vertellen, neem gerust contact met me op!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *