Omgaan met weerstand

Weerstand, wie herkent het niet? Je overlegt je suf maar ondertussen kom je er niet uit; uitstelgedrag, wandelgangen-praat, eindeloos e-mail over en weer of men komt de afspraken gewoon niet na. Zichtbare en/of onzichtbare weerstand. Een energielek voor iedereen. Hoe kom je daar uit?

Wat is weerstand?

Weerstand is een uiting van een ander perspectief, een ander geluid, een andere mening dan het gevoerde beleid. Dat in het achterhoofd meenemend, kan het juist interessant zijn bij collega’s ‘het andere geluid’ te gaan onderzoeken. Wat maakt dat er een andere mening is? Welke zorg of behoefte ligt er ander het andere perspectief en welke wijsheid zit daarin? Door op die manier met elkaar in gesprek te gaan, bestaat er geen weerstand meer. Hoe meer je als team naar andere geluiden gaat luisteren, des te beter alle kennis en ervaring van de groep gebruikt gaat worden en tenslotte zal ook iedereen zich gehoord voelen.

Signalen van ‘het andere geluid’:

 • – allerlei bezwaren opwerpen en daarin blijven hangen
  – veel emoties tijdens het overleggen
  – eindeloos vragen blijven stellen
  – blijven uitstellen en analyseren
  – de brenger van het voorstel gaan ‘aanvallen’
  – wandelgangen praat achteraf
  – instemmen maar achteraf er niet naar handelen

Een opgelegd besluit?

En ja, soms is iets gewoon een (opgelegd) besluit en broeit de verontwaardiging! Zelfs dan is het zinvol om het andere geluid bij elkaar te blijven horen. Het vertrouwen in het besluit moet dan nog groeien omdat verborgen zorgen en angsten nog niet zijn uitgesproken. Het vergt vaardigheden binnen teams om weerstand bespreekbaar te maken. De werkwijze van Deep Democracy zoekt in een vroeg stadium actief het andere geluid op. Het vergroot de onderlinge verschillen in meningen, behoeftes en zorgen om ze collectief te onderzoeken en vervolgens met elkaar te verbinden. Wil jij ook werken met minder weerstand in jouw team?

Meer weten? Neem gerust contact met me op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *